Image
Πώς να προστατέψω τον σκύλο μου στον καύσωνα;

Πώς να προστατέψω τον σκύλο μου στον καύσωνα;

Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν προκαλούν δυσφορία μόνο σε μικρούς και μεγάλους αλλά και στα αγαπημένα μας κατοικίδια! Καθώς ολοένα και περισσότερο η θερμοκρασία στη χώρα μας ανεβαίνει, πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τρόπους για να διατηρείται δροσερός και υγιής ο σκύλος μας!

1. Προτιμούμε τις βόλτες τις δροσερές ώρες της ημέρας (νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα), ιδανικά σε σκιερή περιοχή με χώμα ή φυσικό γρασίδι. Μην ξεχνάμε ότι η θερμοκρασία της ασφάλτου και του πεζοδρομίου μπορεί να ξεπεράσει τους 45 βαθμούς κελσίου μια ζεστή καλοκαιρινή ημέρα. Τα πέλματα του σκύλου είναι πολύ ευαίσθητα και αν πρόκειται να εκτεθούν σε υψηλή θερμοκρασία σας προτείνουμε: α) προστατευτικά παπουτσάκια σκύλου β) κρέμα προστασίας και ενυδάτωσης για τις πατούσες του. Μην ξεχνάμε ποτέ ότι θα πρέπει να έχουμε πάντα μαζί μας στην βόλτα νεράκι δροσερό ή εναλλακτικά ισοτονικό ρόφημα το οποίο βοηθάει τον σκύλο μας να επανέλθει γρηγορότερα από μια πιθανή εξάντληση λόγω καύσωνα. Ας αποφύγουμε την έντονη άσκηση και να προτιμήσουμε ένα χαλαρό και σύντομο περίπατο.

2. Αν ο σκύλος μας περνάει πολλές ώρες στον κήπο, εξασφαλίζουμε σημεία δροσιάς κάτω από την σκιά ενός δέντρου ή κάποιου σκεπάστρου καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Φροντίζουμε στα σημεία αυτά να υπάρχει μπολ με νερό (προτιμούμε κεραμικό μπολ που διατηρεί περισσότερη ώρα δροσερό το νεράκι) , τοποθετούμε μια υγρή πετσέτα ή ένα στρώμα δροσιάς κατάλληλο για το μέγεθος του και μπορούμε να του προσφέρουμε δροσερά παιχνίδια, κρύα σνακ ή ακόμη και ειδικό παγωτό για σκύλους. Επίσης καλή ιδέα είναι μια πισίνα σκύλου (με χαμηλή στάθμη νερού) για στιγμές δροσιάς και γέλιου!

3. Αν το σκυλάκι μας παραμένει στο σπίτι διατηρούμε το σπίτι μας δροσερό και άνετο ενεργοποιώντας τον κλιματισμό ή κάποιο ανεμιστήρα. Κατεβάζουμε τα στόρια ή κλείνουμε τις κουρτίνες για επιπλέον σκίαση από τις ηλιακές ακτίνες. Καλό θα ήταν να απομακρύνουμε τα ζεστά χαλιά και να τοποθετήσουμε ένα στρώμα δροσιάς στην αγαπημένη του θέση. Φυσικά ανανεώνουμε το νεράκι συχνά !

4. Αν αποφασίσουμε να τον πάρουμε μαζί μας στη θάλασσα, φροντίζουμε να του παρέχουμε ένα σκιερό και δροσερό μέρος και  συχνή αλλαγή στο νεράκι του. Υπάρχουν σαμαράκια που μπορούν να βραχούν και να δροσίζουν για ώρες το σωματάκι του σκύλου. Εναλλακτικά μια μπαντάνα δροσιάς ή ένα στρώμα δροσιάς, μπορεί να τον ανακουφίσει! Αν του αρέσει το μπάνιο στη θάλασσα, μην ξεχνάμε το σωσίβιο και τα παιχνίδια που επιπλέουν στο νερό για πιο απολαυστικές και ξένοιαστες στιγμές! Αν επρόκειτο να εκτεθεί αρκετή ώρα στον ήλιο, εφαρμόζουμε στο σώμα του και ιδιαίτερα στα ευαίσθητα σημεία (μύτη, πρόσωπο, αυτιά, κοιλιά) ειδική αντιηλιακή κρέμα που θα μας συστήσει ο κτηνίατρος μας. Μετά το μπάνιο στη θάλασσα καλό είναι να ξεπλένουμε το σκύλο μας με καθαρό νερό και να φροντίζουμε τα αυτάκια για αποφυγή ωτίτιδας. Μην ξεχνάμε το περιλαίμιο και τον οδηγό και να σεβόμαστε τον νόμο, για να μην εξελιχθεί σε περιπέτεια η χαλαρή εξόρμηση στη παραλία..!

5. Να λάβουμε υπόψη μας ότι το κούρεμα και  το συχνό χτένισμα βοηθάνε να ρυθμιστεί  καλύτερα η θερμοκρασία του σώματος του, ειδικά αν έχει μακρύ ή πυκνό τρίχωμα. Το ξύρισμα δεν αποτελεί ιδανική λύση, διότι το τρίχωμα λειτουργεί ως μόνωση σε χαμηλές αλλά και σε υψηλές θερμοκρασίες και επιπλέον το δέρμα μετά το ξύρισμα εκτίθεται περισσότερο στις ακτίνες του ήλιου, αυξάνοντας τον κίνδυνο για ηλιακό έγκαυμα.

6. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑΣ - άμεση επικοινωνία με τον κτηνίατρο σας - Η ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ ΕΑΝ ΑΦΕΘΕΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ.

  • Ταχύτερη αναπνοή - λαχάνιασμα.
  • Υπερβολική δίψα.
  • Αυξημένος καρδιακός παλμός.
  • Σκούρο χρώμα (κόκκινο ή μωβ) στα ούλα ή την γλώσσα.
  • Αυξημένη θερμοκρασία σώματος (40 βαθμούς και άνω).
  • Αδυναμία - κατάρρευση -ζάλη.
  • Επιληπτικές κρίσεις.
  • Εμετοί - διάρροιες. 
  • Αδυναμία ούρησης. 

SOS !! Ποτέ -μα ποτέ- δεν αφήνουμε τον σκύλο μας μέσα στο αυτοκίνητο, ειδικά τους ζεστούς μήνες γιατί μπορεί ακόμη και μια δεκάλεπτη παραμονή να αποβεί μοιραία.

Μην ξεχνάμε να φροντίζουμε και τα αδεσποτάκια αφήνοντας μπολάκια με δροσερό νερό σε σκιερά σημεία.

Καλό και ασφαλές καλοκαίρι σε όλους μας !!!

Related Articles

Image

Latest News & Blogs

10 τρόποι που σου λέει
Πώς προστατεύω τα πόδια του σκύλου μου το χειμώνα;
Γιατί να εκπαιδεύσω τον σκύλο μου;
Image
  • fab fa-facebook-f
  • fab fa-instagram

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας

ΣΚΥΛΟΙ

ΓΑΤΕΣ

ΜΙΚΡΑ ΖΩΑΚΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Διεύθυνση
Στρ. Ναπολέοντος Ζέρβα 2, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο επικοινωνίας
231 325 4143
Στείλτε μας email

info@allegropet.gr